TOP

KAHVALTI GERÇEKTEN GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ MÜ ?

Kahvaltı genellikle günün en önemli öğünü olarak tanımlanır, ancak bu sabah öğününü atlamak gerçekten sağlığa zararlı mı? Yeni araştırmalar, bunun çoğumuzun inandığı kadar kötü olmayabileceğini öne sürüyor. Kahvaltıyı ve kahvaltıyı atlamanın gerçekten zararlı olup olmadığını derinlemesine inceliyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların yaklaşık %15’i düzenli olarak kahvaltıyı atlasa da, çoğu kişi hala kahvaltının günün en önemli öğünü olduğuna inanıyor. Kahvaltı, güne enerjik ve beslenmiş hissederek başlamak için vücuda önemli besinler sağlar. Birçoğu ayrıca kilo kaybını teşvik edebileceğine inanıyor.

Ama kahvaltı gerçekten günün en önemli öğünü mü ?

Beslenmedeki çoğu şeyde olduğu gibi, cevap karmaşıktır. Bazı araştırmalar kahvaltıyı atlamanın zararlı olmadığını öne sürerken, diğer araştırmalar aksini öne sürüyor.
Kahvaltı da dahil olmak üzere düzenli öğünler ve atıştırmalıklar yemek, vücuda en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu enerji ve besinleri vermek için gün boyunca daha fazla fırsat sağlar.
Bununla birlikte, kişi besinlerini diğer öğünlerde alabildiği sürece, kahvaltı günün en kritik öğünü olmayabilir.

İşte bilimin söylediği ;

Kahvaltıyı destekleyen kanıtlar :

Kahvaltı yapmanın iddia edilen faydalarının çoğu, temel olarak, neden ve sonuç kanıtlayamayan gözlemsel çalışmalardan elde edilir.
Örneğin, bir 2021 de14 gözlemsel araştırmadan haftada yedi kez kahvaltı yapanların aşağıdaki risklerin azaldığını buldu:

kalp hastalığı
diyabet
obezite
yüksek tansiyon
felç
abdominal obezite
kardiyovasküler ilişkili ölüm
yüksek düşük yoğunluklu lipoprotein ( LDL ) kolesterol.

Yine, bu özel araştırma grubu, yalnızca kahvaltı yapanların yukarıda bahsedilen kardiyovasküler ve metabolik hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu öne sürebilir. Kahvaltının buna neden olduğunu kanıtlayamaz.
Ancak, 30 binden fazla Kuzey Amerikalıyla ilgili verilerin analizi, kahvaltıyı atlayan kişilerin önemli besinleri kaçırabileceğini gösteriyor.
Kahvaltıyı atlayanların yetersiz kaldığı en yaygın besinler şunlardır:

folat
kalsiyum
A vitamini
B1, B2, B3 vitaminleri
C vitamini
D vitamini

Dahası, tip 2 diyabetli 18 katılımcıyı ve 18 sağlıklı katılımcıyı içeren 2017 yılında yayınlanan bir rastgele kontrollü çalışma, kahvaltıyı atlamanın uyku bozukluğuna neden olduğunu buldu.
Kahvaltıyı atlayanlar da yemekten sonra kan şekeri seviyelerinde daha büyük artışlar yaşadı. Bu nedenle araştırmacılar, kahvaltı yapmanın iç saatimizin zamanında çalışmasını sağlamak için hayati önem taşıdığını öne sürdüler.